ZIPOLITE (JUST NU OCH ALLTID)

Kara lasare

har kanske egentligen inte berattat sa mycket om det vardagliga livet i zipolite och om alla manniskor.
just nu ar gatorna fulla med forsaljare som saljer superfina hantverk. Detta gor aven vi for att gora lite reklam och samla in lite mer pengar till Piña.
Jag och manga turister gillar hantverken, dock sager vissa invanare har att ju mer turismen okar desto mindre genuint blir Zipolite, desta hardare blir reglerna och sjalva karnan i Zipolite forstors. I Puerto Escondido (en by/stad lite langre bort) far gutsaljare inte langre finnas och man far heller inte dricka ol eller roka pa gatorna - vilket ar nagot alla har gor.

Ett annat amne som diskuteras pa piña valdigt mycket just nu handlar om en bensinstation som ska konstrueras i narheten. Denna ar absolut illegalt planerat och om den byggs kommer det betyda enorma risker for Zipolite. Manniskorna, husen och naturen har har inget som helst skydd ifall nagot skulle ga snett med bensinen. Vi utlanningar far inte engagera oss politiskt utan far noja oss med att lyssna, observera och fraga om vad som hander. En update kan jag lamna nar jag vet mer.

Andra skillnader som jag stott pa ar att valdigt manga i min och sofias alder har barn. Haromdagen stotte vi pa en grabb som nu innehaver 18 ars alder och aven en fru (som han dock bor langt ifran, ar separerade men gifta) och aven en liten knott pa snart 4 ar. Gifte sig och skaffade barn gjorde han alltsa nar han var 15.

En annan volontar fran finland traffade pa en tjej pa 19 ar med 3 barn som starkt undrade varfor josefine (19 ar) inte har man och barn.

Umgange verkar det inte ga brist pa, hur manga barn som egentligen ar planerade vet jag inte...

Lite av vad vi hunnit med hittils

-
Sofia har hunnit fa ogat uppsvullet
- Sofia har typ brutit tan kanske
- Hanna har gatt ifran 3 par skor
- Vi bada har nog tillsammans kakat 15 kg bonar och 50 kg ris sen ankomsten
- Vi har nog var och en druckit 2310 cl ol
- Jag har blivit biten av termiter och myror
- Vi har sakert samlat pa oss sammanlagt sa manga myggbett att det skulle tacka en hel kropp
- Forsokt att surfa


Ikvall ar det nyarsafton da blir det nog till att ga ut och ata och sen till att vandra 40 min for att komma till en strand dar det ska festas!

BLOGGDAGS



Till julmiddagen den 18/12 gjorde vi ett pepparkakshus



det gas valdigt mycket barfota har och det kan latt resultera i att man slar sin fot i nagon sten eller liknande. Detta hande sofias ta, stackars tredje ta fran vanster. superbla och kanske bruten?



DYKNING. I sondags fick jag antligen min forsta dykningstur har. Efter jobbet stack jag och sofia till Playa panteon (Kyrkogardsstranden) i Puerto Angel for att darifran mota upp min divemaster och sticka ut med baten. Val framme fick vi en liten chock av hur sjukt javla mycket super manga turister det gick att klamma in pa den ganska lilla stranden. helt smockfullt. Da gladdes vi mycket at att det inte var dar vi bodde. Efter typ tva timmars vantan och lite mat sa stack vi antligen ut med baten.

Med pa baten var sofia, jag, min divemaster, en forare och nagra som skulle pa en sadan dar snorklingstur som jag var pa tidigare (iaf liknande). Pa vag till snorklingsstranden fick vi turen att se delfiner, om an bara deras fenor (alla utom sofia som forbryllat ocksa forsokte fa syn pa dom). Efter att vi slappt av snorklarna sa for vi ut en bit till dykplatsen och dok ner.

Klockan hade hunnit bli efter fem sa det var inte jattebra sikt men alldeles lagom. Vi tog oss ner till runt 15 meter och med hjalp av de superstarka strommarna svavade vi fram for att titta pa det som erbjods av dykplatsen. Under dykturen stotte vi pa alla mojliga fantastiska fiskstim, allt fran farglosa till fyllda med regnbagens alla farger, fran supersma till superstora under stora stenar. Ocksa fick vi syn pa flera supersma sjostjanor som var jatteballa fram tills att jag fick syn pa fetingsjostjarnan! Annat som ocksa upptacktes var alar och vattenormar och stingrockor. Jag hade tydligen en liten stingrocka simmandes kring mina fotter men jag var alldeles for upptagen av den megastora stingrockan precis framfor mig for att lagga marke till den lilla.

Efter 45 min fascinerande dykning, med superstarka strommar under vattnet borjade luften ta slut och vi steg upp till ytan.

Ett riktigt roligt dyk fastan jag knappt vagade slappa divemasterns hand pa grund av strommarna och det kostade skjortan. Tyvarr tal inte min kamera vatten sa inga bilder finns att visa fran denna fantastiska varld.

Hadanefter, sager min divemaster, ska jag komma direkt till honom och fa folja med pa olika turer. Aven pa natten for att folja med och jaga hummer. Vi ska ocksa lara sofia att dyka sa att hon kan folja med :) (allt detta till husets priser forstass)



Pa vagen tillbaka till kyrkogardsstranden fick vi superturen att fa syn pa valar (aven sofia sag dessa!). En mamma och en liten bebis. Mamman var ocksa generos nog och bjod pa ett hopp, men da hade jag fattat an att jag borde ta fram kameran.



HORS SNART IGEN, nu vantar en dags inventering i affaren.


EN MANAD HAR GATT OCH JULEN HAR PASSERAT

Kara lasare, har har det ocksa varit jul aven om den ratta julstamningen kanske aldrig infann sig. Men firade gjorde vi lite anda. Dagen borjade dock som en vanlig jobbdag. Vid tio pa kvallen sa hade vi en middag pa Piña for de som inte firade pa annat hall. Under denna serverades nagon sorts kycklinggryta med hart brod och ris och till efterratt bjods det pa limepaj och nagon sorts gelatin/yogurth-dessert. Det var gott!

Efter middagen drog vi ivag till en restaurang/bar for att lyssna pa gruppen casa verde, gillar ni latinamerikansk reagge sa kan jag tipsa er om denna grupp. Dar stannade vi i nagra timmar for att sen splittras at lite olika hall, lite olika fester for att sen typ forenas vid 6 tiden pa morgonen igen.

Denna kvall gav dock inte bara festande utan ocksa lardom om hur olika vara normer och kulturer ar. Kanske berattar jag mer om detta sen.

Dagen efter var jag ledig och spenderade en dag pa stranden lasandes pa mage och detta tog ju ut sin ratt pa ryggen... Sofia daremot var tvungen att jobba (men far istallet vara ledig den forsta januari da jag maste jobba) men vaknade upp med ett oga stort som en kiwi. Da tanker ni hur stor ar en kiwi, den ar ju valdigt varierande? Sadar lagom stort oga skulle jag saga. Vad detta beror pa vet vi inte, chansar pa nagot bett kanske. Men nu ar det nastan helt aterstallt (ratta mig om jag har fel Sofia) sa det ar ju bra.

sa GOD JUL pa er.



Nu har en manad gatt och man har traffat valdigt manga trevliga manniskor, besokare pa piña, invanare i zipolite och resenarer/backpackers. Detta inkluderar dock inte sa roliga avsked. Igar reste en familj fran huvudstaden tillbaka efter typ tva veckor pa besok. Detta var trakigt men lamnade minnen och pa detta vis kommer det att fortsatta fram tills att det blir varan tur att saga hej da.

Snart borjar denna dags jobb men bade jag och Sofia ar superforkylda. Imorn vantar min jobbsondag och efterat  den efterlangtade dykningen, vi far se hur det gar med den tryckutjamningen...


Hors snart igen
tog faktiskt med mig kameran for att lagga upp bilder, men den hade visst inga batterier.

BIEN CHIDO

Kara lasare, annu nagra dagar har gatt och mycket har hant men detta inlagg fokuserar pa denna fantastiska sondag.

Borjade med att jag klev upp pigg (en tidig kvall igar) for att forbereda mig for en dags dyr dykning. Utomhus sa regnade det faktiskt (blev lite forvanad nar det kom igar maste jag saga) men jag traskade trots vadret ivag for att mota upp nagon fran dykklubben. Killen korde mig till en superfin och lugn strand men val dar tyckte min dykorganisator (?) att vi skulle vanta till nasta vecka for att sikten var sa pass dalig och erbjod mig istallet en fyra timmars snorklingstur gratis. Sa jag tankte, ja men varfor inte!

Ivag for jag, da inte langre med min dykorganisator utan massa turister och tva som holl i turen. Jag var sen till avgangen da detta blev sent pakommet och hamnade darfor langst bak, ensam pa en stol, precis bredvid turledarna. Men detta var inte otur detta for dom rakade namligen vara vad jag skulle saga fantastiskt roliga manniskor. Jag forstod inte allt dom sa, men dom skrattade konstant sa jag antar att det var roligt ^^

Langs turen sag vi flytande skoldpaddor och voltande stingrockor och superstora faglar, dock varken valar eller delfiner - men dessa kanske man har tur att traffa pa sedan. Efter en tids ganska faktiskt kylig fard (vadermassigt) sa kom vi fram till vart forsta stopp. Dar foljde jag med en av turledarna, som jobbar som jaktdykare, for att fiska upp lite fiskar och musslor. Kul men galet jobbigt, maste ova pa min fridykning. For att fanga fiskarna hade turledaren nat sorts spjut i handen, dock fiskade vi bara upp nagra superstora musslor (utan parlor) och en fisk, men den stack ivag sen.

Visste ni att i dessa musslor och snackor lever ett überlitet djur och att det typ ar den godaste delen ata? Detta djur kan man ocksa ata upp medans det lever men jag skippade det.

Vid stopp tva sa tag turledare nr 2 med mig till en "klippa" for lite hopp fran denna. Han gjorde massa volter men jag holl mig till spiken.

Dagen avslutades med lunch pa en superfin och lugn strand.

Turledare 1 ska ta med mig pa jaktdykning bade dagtid och nattid, men han sager att jag maste ova lite pa min dykteknik innan jag far folja med pa natten.
Turledare 2 sa att han skulle ta med mig till ett par andra klippor for lite klippdykning men da vi passerade dessa pa tillbaka vagen vart jag lite tveksam om jag skulle tacka ja till erbjudandet....

Pa baten satt det ocksa nagra trevliga turister (alla var trevliga men ni forstar vad jag menar) som jag pratade en hel del med. Dock ville en av dem fotografera en narbild pa mina ogon for att dom var sa bla och det var kanske lite creepy.

Sofia kunde tyvarr inte folja med for att hon jobbade idag (varje sondag maste en volontar jobba i cuidados) men nasta gang ska jag ta med henne och det vill ocksa turledare 1 och 2.

Dagen slutade med en fotbollsmatch pa stranden i solnedgangen. BIEN CHIDO (Superfint, superbra etc.)

LIVET LEKER, varje dag lar man sig nagot nytt, traffar och umgas med underbara manniskor, man bor 1 minut fran stranden och typ i en fristad. Det finns inte mycket att klaga pa!

TIDIGARE I VECKAN

Den 18e december firade piña en liten minijul. Alla pa centret delades in i matlag fran olika delar av varlden och erbjod pa mat fran dessa diverse lander /delar av mexiko.
Jag och Sofia ingick forstass i det svenska laget och vi bjod pa kottbullar, agghalvor med majonas och lime, sa kallad ischoklad och konstruerade ett pepparkakshus. lyckat och gott! (dock forstordes pepparkakshuset av varmen, da sockret som holl fast delarna smalte. Ett forsok till risgrynsgrot gjordes ocksa av en svensk van, men den branndes fast och forstordes...)

Samma dag pa morgonen for jag ivag med tva arbetare pa piña for att handla lite ingredienser till denna matlagning. Tur var att dom var med! Vi akte till staden Pochutla, gick in i ett hus, konstruerat som en labyrint av alla stand, svangde hoger och vanster i vad som kanndes som timmar for att tillslut komma fram till de standen vi sokte. Helt otroligt!

For att hitta respektive ingredienser hade jag slagit upp orden i min, vad jag trodde, fenomenala ordbok men det visade sig att den inte alls var korrekt i dessa fall. Kul det ocksa faktiskt, det tyckte ocksa mexikanarna nar jag med dessa ord forsokte forklara vad jag ville ha. Vissa av dem hade andra betydelser.


Hasta luego, nu vantar ett mote med en van och sen antingen en film pa en bar med de andra volontarerna om dom inte hellre, som jag hoppas, vill ga pa en latinamerikansk spelning/musikshow om jag har forstatt det hela ratt.


p.s. Aven jag (Hanna-Liisa Juntti) bor pa samma adress som Sofia och jag tycker ocksa om post.

Skriv till mig, jag alskar post!

min adress ar:

Sofia Canclini
C.A.I. Piña Palmera A.C. Apartado Postal 109,
C.P. 70900, Pochutla- Oaxaca,
México

Helst vill jag ha sadana dar tjocka fodrade gula kuvert fullproppade med overaskningar men jag antar att stora lador gar ocksa bra. De tar sa stor plats bara.

/sofia

Skriv till mig, jag alskar post!

min adress ar:

Sofia Canclini
C.A.I. Piña Palmera A.C. Apartado Postal 109,
C.P. 70900, Pochutla- Oaxaca,
México

Helst vill jag ha sadana dar tjocka fodrade gula kuvert fullproppade med overaskningar men jag antar att stora lador gar ocksa bra. De tar sa stor plats bara.

/sofia

FORTSATTNING PA LIVET I ZIPOLITE



piña palmeras murmalning. ej klar



bild fran rullstolsbasketen



nar vi var pa stranden en dag efter jobbet sa sag vi nagra sma skoldpaddor pa vag ner till havs
.



sjalvklart chillade vi samma dag med lite ol pa taket av en bar med utsikt over stranden och havet



pa lordagen var vi, som tidigare namnt, pa floden med nagra fran cuidados for att leka och kora lite hydroterapi. jatte roligt, men av respekt for andra manniskor lagger jag inte upp nagon bild som visar mer vad vi gjorde. Pa denna plats pa bilden dok det sen upp tva frigaende (?) asnor.



sofia och palle



jag och min palle



jag och sofia och vara pallar



ridturen varade i ca 4 timmar, kostade 80 kronor cirka och var helt fantastisk.
vi red kilometervis langs stranden tills vi kom fram till en lagun dar vi ocksa badade med hastarna.



den 13e december sa fixade vi en lucia aven pa piña palmera. vi gick runt i ett tag och sjong inte allt for inovade sanger for folk fran piña som kommit for att se detta. efter sjungandet bjod vi pa luciafika med pepparkakor och lussebullar.


HUR MANGA DAGAR HAR NU PASSERAT SEN AVRESAN?

Kara lasare, Tiden gar fort har men anda lungt och langsamt. Konstigt men trevligt.

Nagra dagar har passerat sen jag skrev sist och alltsa har det hant lite grejer:

RADIOSTATIONEN

Piña Palmera snackar en kvart i radio en gang i veckan om allt som ror piña, staten och halsan om jag har forstatt det ratt. Det ar namligen inte sa latt att forsta. Jag foljde med en gang och forstod absolut inte ett ord av vad de sa.
Men det var trevligt i alla fall! Med tiden sa kanske jag tillslut kan hanga med under ett helt radioprogram.

RULLSTOLSBASKET

Typ tre ganger i veckan (tror jag) brukar ett gang dra ivag och spela lite rullstolsbasket sa det hangde vi med pa. SUPERKUL! Svart som tusan, men riktigt roligt. Imorgon vantar nog en match till och bilder laggs upp senare

MUREN

Det finns en park i Zipolite med en stenmur. Pa denna stenmur har olika personer kopt sig en yta att mala pa. Det har Piña Palmera ocksa gjort. Jag foljde med en volontar fran Tyskland och malade en eftermiddag. Det jag gjorde var att mala av en bild som en flicka, som tidigare levde pa piña, ritade innan hon gick bort. En jattefin halsning och resten av murmalningen ar ocksa fylld av gladje och har med Piña att gora. Bilder laggs upp senare.

DROMFANGARE

En dag nar jag jobbade i affaren pa Piña sa kom det in en trevlig kille och borjade prata med mig. Det visade sig ocksa att han kunde gora dromfangare som ledde till att han larde mig och sofia det. Dessa kommer ocksa upp pa bild senare :)

JULSTAMNINGEN

Det borjar narma sig jul men jag har inte riktigt fatt den feelingen. Pa sondag ska vi svenskar stalla till med ett luciatag och den 18e ska alla pa piña dela in sig i grupper och laga diverse olika matratter fran diverse olika delar av varlden. det blir spannande. Vad som hander den 24e blir till att upptacka da.

INTERVENCION TEMPRANA

Varje onsdag sa kommer familjer till Piña for att ha nagon sorts lekterapi eller lekstund. SUPERKUL. I onsdags fick jag turen att vara med. Da lekte vi olika lekar och pysslade lite och jag var speciellt med en tjej (som jag kanske namnde tidigare? nagot om ett intressant fall i terapin?) som jag kanske ska fa jobba mer med i framtiden. spannande!

Mamma, tror att jag har glomt dina sandaler nagon stanns....

FREDAG OCH HELG

Idag ar det fredag och kanske blir det nagra ol pa stranden ikvall, imorgon blir det jobb och sakert nagot pa kvallen.
Pa sondag blir det till att se krokodiler, fira lucia och ga pa en fodelsedagsfest for en student fran Sweizch (?).

Spanskan har kannts som att den varit i en liten svacka men kanske har den borjar klattra uppat igen...

Hasta luego
Bilder kommer nasta gang.


Hej alla!

Detta ar mitt forsta inlagg och det ar helt och hallet tillagnat theo!

Jag skriver enbart for att meddela att jag har skaffat skype! sofia.canclini heter jag och jag har saklart min email ocksa. sa se nu for tusan till att skaffa skype sa kan vi prata i princip gratis. forutomdet jag betalar for internet.

Forovrigt saknar jag persons tunna skivor. Fan vad det ar gott!!!

ta hand om er! puss och kram

LITE BILDER FAR STA FOR TEXTEN SA LANGE...



besok pa kaffeplantage



flicka badar i floden vid kaffeplantagen



sa har bor nagra arbetare pa kaffeplantagen



sa har bor agarna av kaffeplantagen



hittade kakaoplanta i djungeln



och ocksa kaffeplantorna



vi hittade ocksa ett vattenfall i djungeln



och sist men inte minst julstjarnan!


NU ar datatiden slut. mer blogginlagg kommer senare i veckan.
peace

this is how we live



casa japon - dar vi volontarer bor




sofias forsta steg i oaxaca, ett maste att fotografera



casa japon - "vardagsrum"



padda!



zipolite beach



vaxer valdigt mycket kaktusar



affaren pa piña palmera



tarantellan



termiterna



utsikt fran radiostation i puerto angel (info kommer sen)



nude - baren pa stranden som vi brukar hanga vid efter jobbet



sofia jobbar med disken i koket



den omtalade krabban mazunte



sa har ser vart rum ut



och det har ar vara forvaringsmojligheter

ANNU NAGRA DAGAR HAR PASSERAT

Kare lasare, Pa piña fortsatter vi att jobba och "slita", fast helt utan stress. Ordet stress finns inte har. Har jobbar man i sin takt i varmen, sen ater man lite ris, och kanske bonor om man orkar, tva ganger om dagen. Till middag vill man (jag och sofia iaf) helst inte ata pa centret sa darfor har vi ett litet problem. Att ata ute ar skitbilligt men det kanske anda inte ar nagot man kan gora varje dag, vi behover borja laga mat!

Och det ar nu vi behover eran hjalp, kara lasare. VAD SKA VI LAGA FOR MAT?
I affarerna finns det allra enklaste att tillga, vi vill forstass laga billigt. Har ni nagra forslag?


Inte sa mycket speciellt har hant de senaste dagarna. Man har jobbat pa och lart sig mer och mer om Piña och manniskorna. Jag jobbade i cuidados haromdagarna (dom men grovre handikapp) och kakade lunch med M. M kan inte prata, och knappt peka. Hon har en pek/tittbok med allt man behover for att kunna forsta vad hon vill saga. Men en gang sa lyckades jag inte.... efter manga gissningar sa kom en annan tjej och berattade. Det M ville saga var att "nu kommer S och hon och jag ska kanske byta ut lite delar pa min rullstol" OMOJLIG gissning! Men man lar sig mycket av dessa manniskor, mycket, mycket. Deras leenden nar man umgas och pratar och allt som hor till ar guld varda.

Vi har ocksa hunnit ha en liten utekvall, det var ju trots allt fredag igar. Jag och Sofia drog med hantverkarboysen till en bar dar en av oss volontarer jobbar extra vissa kvallar. Dar spelade vi futbolito och biljard och drack nagra ol. Sen gick vi vidare till Zipolites enda dansklubb (tror jag) en snabbis, dar hande det grejer! DJn satte igang nagon sorts countrylat efter ett tag och da borjade alla pa golvet (inte jag och sofia dock) dansa samma dans, HELCOOLT! Jag har en film, dock var det ju morkt, men kanske laggs den in.

Idag vantar for min del jobb i koket och sofia ska jobba i cuidados. Imorgon pa varan lediga dag vantar nagot sorts Kaffeplantage i sallskap av tva andra volontarer, spannande eller inte vet jag ej.

Dagens fraga: vad betyder cocoloco? nagot att klura pa!

Det har med sprakutveckligen.... just nu i en svacka.

HASTE LUEGO, glomde forstas att ta med mig kamerasladden nu. Bilderna kommer senare :)

p.s. UPDATE!

Exotiska djur som vi nu har sett ar
- tarantella
- vit acklig stor spindel
- galet stor fet djavla padda
- krabban mazunte. Superstor med bla kropp, roda ben, vita klor och gula ogon (och kanske munnen ocksa)
- superstor odla (och massa sma)

med reservation for temporara minnesluckor.

nagot som var riktigt roligt,

haromdagen jobbade jag med en av sjukgymnastik/terapiarbetarna. Det var sjukt intressant och allra sist pa dagen kom den en besokare med speciella problem. Denna person ska jag forhoppningsvis vara med och jobba med mer. KUL och INTRESSANT!

sa dar, ciao, more will come!




JUST NU OCH VAD SOM HAR HANT SEN SIST

Kara lasare, det ar val bara en dag sen jag skrev sist men just nu jobbar jag pa internetcafet pa piña och antar att jag har fri tillgang till datan.

Idag har jag aterigen jobbat i affaren innan internetcafet. Fanns ABSOLUT INGENTING att gora sa jag har mest spelat uno med hantverksgrabbarna och krattat lite skrap.

Haromdagen traffade jag och sofia pa en tarantella och jag har upptackt termiter pa ett par av dina byxor mamma.

Sofia ligger just nu och glassar antingen pa stranden eller vid nagon pool som finns har, men jag jobbar till sex.

lite om sprakutvecklingen

spraket utvecklas dag for dag. det som framforallt blir lattare ar att forsta det mexikanska folket och ocksa de folk har pa piña som har talsvarigheter som handikapp. dock ar det fortfarande omojligt att forsta nar mexikanarna pratar med varandra.

jag sjalv kan oftast prata men nar jag mottar massa information och ska prata om seriosa saker sa laser det sig. vet inte riktigt varfor, men det slapper val ocksa med tiden.

los cuidados

igar jobbade jag med personerna som permanent bor pa piña och har grava handikapp. eftersom att jag inte besitter nagra som helst fardigheter inom detta omrade eller har nagon som helst erfarenhet sa var det valdigt larorikt men svart. det ar kul, men framforallt ar det svart att veta hur jag ska te mig i vissa situationer med dessa personer eller hur jag kan forsta vad de vill saga mig. Dessa personer kommunicerar med ogonen och leendet da de alla, utom en, ar burna av rullstolar och nastan helt forlamade.

Igar var det tillexempel en kille som fick ett epilepsianfall och jag var ensam med honom. som tur var passerade en annan volontar precis oss och kunde forklara for mig varfor det hande och vad jag ska gora nasta gang. ingen hade tankt pa att beratta detta for mig innan och jag hade inte tankt pa att fraga, men det gick ju bra anda!

tillsammans med en av de andra volontarerna gjorde jag lite rehabiliteringsovningar med vissa av personerna vilket ocksa var larorikt. varje person behover sina ovningar och kommunicerar pa sitt vis.

mer berattelser kan jag ge nar jag varit dar fler ganger och mer erfarenhet har mottagits.

nu vantar en timmes jobb till och sen blir det till att ata mat och kanske en svang forbi stranden for att ta ett dopp i kvallssolen.

nos vemos

med tiden kommer ocksa bilder upp sa att ni far se hur vi har det

DE FORSTA DAGARNA I MEXIKO

Kara lasare, sa har har jag (vi) det i Zipolite, Mexico

KANSLAN:

kanslan i Zipolite ar lite som en fristad for alla manniskor. Hit kommer manniskor av alla slag for att semestra, och vissa bosatter sig ocksa har. I december ryktas det om att det kommer massvis med turister. det finns typ inga regler, allt ar lagligt och alla ar accepterade. en mycket harlig kansla.

stranden ar fantastisk, och nojer man sig inte med zipolite beach finns det tonvis med andra strander bara minuter harifran, en del ororda och andra som zipolite beach - massvis med restauranger och barer och shops.

INVANARNA och allt annat folk pa piña palmera och dom man stoter pa pa gatan:

supertrevliga

VADRET:

superduper varmt pa dagen, skont pa morgonen och svalt pa kvallen.
brannde mitt ansikte igar, som tusan.... idag ar det svullet till max...

PIÑA PALMERA:

boendet ar som ett paradis pa piña, dock ganska smutsigt, men vad gor det.
vi volontarer bor i olika rum men har ett gemensamt kok och umgangesrum typ. Dar kan man sitta eller ocksa ligga och softa i massivs med hangmattor. Jag ska lagga upp bilder med tiden sa att ni far se.

dusch och toalett finns ocksa, forstass. i duschen maste man ha stang mun men det har jag inte lyckats komma ihag men an sa lange ar jag frisk.

centret ar valdigt stort, det ar inte bara vi volontarer som bor har. har bor ocksa manga arbetare och nagra funktionshindrade bor har permanent.

MATEN:

Maten pa piña serveras tre ganger om dagen. men for mig racker det att ata tva ganger. det serveras oftast ris, bonor , agg och tortillas till varje maltid med lite variation i saser och sant. sa det blir till att ata ute nagra kvallar och ocksa laga egen mat. till frukost innan jobbet blir det yogurth och flingor sa det blir fyra mal mat om dagen. got!

DJUREN:

djur ar inte nagat som det lider brist pa har.
i rummer har vi termiter och pa alla vaggar kryper det odlor som skiter pa myggnaten overr sangarna.
sen har vi en katt med galna ogon som bor med oss volontarer typ.
varje kvall maste vi ocksa kolla sangarna efter skorpioner.

spindlar finns det ocksa.... haromdagen krop det en vit stor acklig javel uppfor mitt ben. helt harfri verkade den ocksa. och hard.

overallt springer hundar, herrelosa eller inte vet jag ej. men rora dom ska man tyvarr inte gora eftersom att de kan ha alla mojliga sjukdomar.

massa fina faglar finns det ocksa, pa piñna springer det runt hons och kalkoner och haromdagen traffade jag pa den storsta padda jag nansin sett. dom svenska paddorna ganger tjugo i storlek.

mygg finns det ocksa....

ARBETET:

vi volontarer jobbar pa olika stallen, an sa lange har jag jobbat i affaren, med underhallningen/stadningen och med att gora papper och rita julkort.

i affaren finns det inte sa mycket att gora, idag hade vi tre kunder tror jag. sa idag har jag spelat tva timmar uno med min kollega och hangt lite med hanteverkspojkarna som malar superfina trafaglar. dessa boys for ajg och sofia och surfade med igar ocksa. eller ja, forsokte surfa.....

nar jag jobbade med underhallningen rensade vi gras a ogras o lov fran marken, sjukt jobbigt.

gora papper och rita julkort forstar ni vad det innebar.

OVRIGT:

For att ta sig till de olika byarna sa tar man antingen en taxi eller en camioneta. taxin ar en kollektivtaxi och i den far det plats fem passagerare. for att aka typ 10 minuter kostar det inte ens fem kronor. det passerar massa taxibilar men det ar bara vissa man kan aka med, jag har inte riktigt funderat ut systemet....

camionetan ar som en pickup med ett tak over flaket a dar pressar man in sa manga som mojligt och det ar mycket billigare, och roligare skulle jag saga. fast kanske inte nar man ska resa lite langre.

coronan kostar btw typ 11 kronor pa krogen och halften av det i affaren!

nu kan jag inte komma pa sa mycket mer och jag borjar bli hungrig. sa nu ska vi se om vi ska ata ute eller laga mat eller ata pa piña.

hasta luego


RSS 2.0